Naša hrabra Teodora, koja se još uvek nalazi u Nemačkoj na oporavku posle transplantacije kostne srži, obavljene 13. jula ove godine na Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu, u subotu, 2. decembra, imala je čast da pozira profesionalnim fotografima za potrebe izrade kalendara za 2018. godinu, koji priprema organizacija Hilfe für krebskranke Kinder Frankfurt e.V. Ova akcija je deo svetskog projekta „Help portrait“.

 

Teica se tako našla u društvu nekoliko svojih „saboraca“ – mališana iz svih krajeva sveta, koji su ranije lečeni ili se još uvek leče od teških malignih oboljenja na Uni klinici u Frankfurtu. Profesionalni šminkeri su ih „doterali“ za snimanje, a fotografi su ovekovečili njihova divna lica kroz objektive.

 

 Teodora i Sarmad

 

 

 

 

 

 

 

Teodora je na poklon dobila sopstveni portret, ali i fotografiju sa njenim omiljenim negovateljem iz Centra za transplantaciju matičnih ćelija i imunologiju Univerzitetske klinike u Frankfurtu, Sarmadom Gorijem.

 

Svoj portret na poklon, dobio je i Teicin mlađi brat Đorđe!

 

Inače, projekat „Help Portrait“ osmislio je i pokrenuo poznati američki fotograf Jeremy Cowart. Cilj mu je bio da fotografi svojim umećem i voljom, onima manje srećnima pruže priliku da se na dan ove manifestacije osećaju lepima i važnima. Kako inicijatori kažu, ovo je akcija DAVANJA fotografija. 

 

Ideja je prerasla lokalne okvire i proširila se na ceo svet. Od 2009. godine, kroz projekat „Help portrait“ nastalo je više od 330.000 portreta, u 67 zemalja sveta.