Teodori Vranješević,  oboleloj od akutne mijeloidne leukemije, danas je (13.07.2017.) obavljena transplantacija kostne srži na Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu.  Da li je transplantacija uspela, biće poznato tek za nekoliko sedmica.

 

Teodora je primila matične ćelije donora kostne srži iz Nemačke, čiji identitet, po zakonu, Teodori i nama – njenim roditeljima, neće biti poznat narednih pet godina, kaže Bogdan Vranješević, otac devetogodišnje devojčice. On objašnjava, da je  transplantacija kostne srži  veoma složen i rizičan medicinski zahvat, koji se sastoji iz tri faze.

’’Prva faza otpočela je prošlog četvrtka, 6. jula, kada je Teodora počela da prima takozvani kondicionirung – mega blok hemioterapije, čiji je zadatak da isprazni Teinu kostnu srž i tako napravi mesto za matične ćelije donora. Tog dana je počelo odbrojavanje: -7, -6, -5, -4… dana do transplantacije, a današnji dan, kada je Tea primila matične ćelije, označen je kao nulti (0.), jer praktično, u njoj od danas počinje da se rađa novi život’’, kaže Bogdan.

 Odbrojavanje se nastavlja i posle takozvanog ’’nultog dana’’, objašnjava Teodorin tata.

 

 

 

’’Od danas, kada je naša Teodora primila matične ćelije donora, svaki sledeći dan označava se kao, dan +1, dan +2, dan +3… Tako se ide ka danu +18, kada mi, kao roditelji, ali i ceo stručni tim doktora Pitera Badera, očekujemo početak regeneracije organizma, odnosno, početak podizanja Teodorinog imunološkog sistema’’.

 

Univerzitetska klinika Frankfurt

 

 

 

 

Na  prve rezultate o uspešnosti presadjivanja matičnih ćelija, Teodora i njena porodica, prema protokolu lečenja, moraće da  čekaju gotovo mesec dana.

’’Tek u 28. danu od presađivanja matičnih ćelija, Teodori će biti urađena analiza kojom treba da se utvrdi hemerizam – odnosno, procenat prisustva i funkcionisanja matične ćelije donora. Tada ćemo znati da li je transplantacija uspela’’, kaže otac Bogdan.

 

Teodora i Bogdan Vranješević

 

 

 

 

 

 

Teodori slede meseci oporavka i života u vrlo ograničenim uslovima, kako bi bila izbegnuta opasnost od neke infekcije, koja može da ugrozi njen, još uvek neizgrađen imunološki sistem.